REPORTAGE

EUROCHALLENGE 2013

EUROCHALLENGE 2013  text T.Engström

 I februari i år såg jag att B.Staflund/Wiberg sökte hundar till Eurochallenge, en lagtävling i England i juli,där det ingår tre representanter, av våra olika retrievers.Inte aktuellt för oss,då jag planerat en parning/valpkull under våren under Triss,Bez-Amis First Last and Always(som vidare kommer att kallas T i texten).Hon ville dock annat.Eftersom kullen blev liten,3 st, så var hon tidigt ”Fit for Fight” och jag bestämde mej för att följa med.Vårt lag bestod då även av Ann Sommarin med labradoren Blix,SEJ(j)CH SEJ(a)CH Jaktyrans Blixt Gordon och AnnCharlotte Bengtsson med golden Odin,SEJCH TJH(RDH) Vassruggens Vade Brand.

Vår första ”Lagträning” skedde i maj för Oliver Kiraly,från Ungern.

 Jag fick skämmas rejält, då T var väldigt olydig på signalerna :-( Ja,ja hem o träna lite enskilt. Nästa gemensamma träning gick bättre, ett stort TACK till Peggy Westerlund och Karin Thunander, som ”sponsrade” med bra träning,tips och råd.Vi hann även med att träna för Roger Philips på Birgittas marker, med mycket hopp ö hinder, i Juni.

Den 12/7 gav jag mej iväg,plockade upp AnnCharlotte och Odin på vägen till Skåne.Efter en god middag,lite prat och en koll på våra fina sponsorsaker/kläder från Royal Kanin och Paw of Sweden,somnade vi gott i Anns Gästhus.Tidigt fred morgon packade vi in oss i vår fina buss,som vi fått låna av goda vänner till Ann,och styrde kosan söderut.

Vår resa gick via Rödby-Puttgarden och vidare genom tyskland,efter diverse stopp för mat och rastning var vi framme i Hook of Holland,där vi tog nattbåten över till Harwich.Väl framme var det dags att ”ställa om sig” till vänstertrafik,lite konstigt kändes det i början,framförallt att köra åt ”fel håll” i Rondellerna,men man vande sig rätt snabbt.

Det var oerhört varmt,runt +30 grader hela veckan.

Vi hade förbokat några dagars boende i Wales på

Där vi omhändertogs av en underbar Lady och naturligtvis fick Afternoon tea vid ankomsten.En underbar gård,där vi bodde i en av huslängorna.


Tisdag morgon var det dags för frukost,herregud vad mycket mat!

Mätta och belåtna gick vi iväg till en äng och ”kände lite” på hundarna efter resan.När vi kom tillbaka till huset dök Roger Philips upp. Vi hade förbokat ett par dgrs träning för honom, nu kom han med ett erbjudande att, redan samma em,få komma och träna med dem i det Walesiska laget,som skulle tävla på lördagens prestigefyllda tävling mellan England,Skottland,Irland och Wales. Jättekul,men nervöst förstås.Det var fortfarande jättevarmt +32,men träningen gick hyfsat för oss alla.De var jättetrevliga och hjälpsamma och det avslutades naturligtvis med lite te och snack.


 
Roger,närmast,med sin Fred

                En härlig vy över Rogers marker!

Glada o nöjda åkte vi ”hem” och sov. Tisdag morgon var vi tillbaka hos Roger,för lite Privatträning,innan det blev för varmt.

(Triss på väg mot en markering,vi skulle sedan stoppa och skicka vä ner i vattnet till vassruggen istället)

Efter träningen passade vi på att åka ut till kusten.Där hittade vi en underbar beach,som dessutom var Hundtillåten till hälften. Wow,jag blev som barn på nytt,lekte med Triss i vattnet,simmade och hade jättekul! Vilken Avkoppling!

       Så underbart!

Onsdag em fick vi återigen träna med det Walesiska laget,roligt,men T kändes lite ”seg” i värmen.Torsdag var det vila hela dagen,då vi tog farväl av Wales och reste vidare till England.

Efter en dag i bilen,landade vi i en gullig liten by,Blockley,där vi hyrt rum på ett litet Hotel.
 
(ett litet vtn drag mitt i byn)

När vi hade installerat oss och gett hundarna en promenad,gav vi oss iväg för att kolla på Parkering/Provplats för morgondagen. Vi hann även med en middag med Janne och Birgitta Staflund/Wiberg. Fred morgon gav vi oss iväg,för den STORA DAGEN. Efter lite köer vid infarten,kom vi fram,med andan i halsen. Men efter att ha ”checkat in” , (visat vaccintyg mm) hade vi tid att kolla på de första Lagens insats.Det var 9 Lag med,från Europa och vi startade som lag 5.Arenan var en stor äng,ca 200 x 100m,med vatten på ena långsidan och läktaren på andra sidan. Vid ca 60m och 100m var det staket längs hela ängen,plus ett litet staket ner mot vattnet.Efter 3e laget,hämtade vi våra hundar och värmde upp, solen steg på himlen och temperaturen var upp emot +30 . Som tur var gick det att bada hundarna innan start.

Vi hade en förutbestämd startordning där Ann & Blix var nr1,Ann Charlotte & Odin nr2 och jag & Triss nr3. Det hela började med en dubbelmarkering på andra sidan 1a staketet. Blix fick in sin fint och Odin skulle ta in den andra, tyvär hade han ej sett den och blev lite olydig,så AC fick kalla in honom ”tom”. Triss fick en Enkelmarkering till vä, i det höga gräset, hon kändes bra med, men jag ”chansade inte” utan blåste Stopp,när jag trodde att hon var framme, Yes!! ”Good handling,a stop right on time, hördes då i högtalaren, från speakern,som hela tiden pratade om våra hundar,vad de gjorde,bakgrund mm. 20p!Härlig start!

Peppade AC fram till nästa Uppgift (eftersom hon 0ade den 1a) Där alla tre löste den bra, 2 enkelmarkeringar i vattnet för 1an o 2an, T fick en Dirigering på land som gick i riktning mot vtnet men lite snett till vä,ett ”blås”,vänstertecken o områdessöksignal = 19p. Jag fick sedan en markering på vtn, de andra en varsin dirigering, T gick runt det lilla staketet,det kostade lite = 15p . Vidare till övn 4, då stod vi med ryggen åt vattnet, de drog då en ”hare” i snöre snabbt framför. Sedan fick Ann en Dirigering längs med strandkanten och AC en markering och jag ytterligare en dirigering, snett över staketet. Yes, de uppgifterna löstes utan större problem 20p för oss. Sedan gick vi på linje tvärsöver och det kastades markeringar åt både hö och vä. Det löstes också bra av våra hundar,18p för T. Avslutningen var en varsin enkelmarkering över dubbla staket, där var också hundarna jätteduktiga.T fick 18p. Vi fick fina ord från Domarna Sara Gadell och Mike Thallamy och  kände oss nöjda med insatsen.

Det visade sig sedan att min bästa Triss fått ihop 110/120 p och blev 3e bästa hund Individuellt! Bara slagen av två Labradorer på 112p. Ann och Blix hade 107p och AC och Odin 86p (trots en 0a)

Det  hela avslutades med att den bästa hunden i varje lag skulle göra en extra apport. Mina ben skakade,då jag skulle gå fram med Triss, Sara (Domaren) log så snällt och önskade Lycka till, då släppte lite av nervositeten.Härligt att se sin hund på Skärmen ;-) Triss o jag gjorde inget Superjobb, men det räckte ändå för att säkra 3e platsen i Lagtävlingen.

Stor KRAM till mina Lagkompisar Ann och Ann-Charlotte för en härlig vecka i UK. Stort TACK till Birgitta och Janne Staflund/Wiberg för denna Chans till att upptäcka landet i Väst.JÄTTETACK till alla som sponsrat,med pengar,träning och saker. Största PUSSEN till min bästa Triss, NordJch SEUCH SELCH SEVCH Bez-Amis First Last and Always,min trogna följeslagare på alla äventyr och som alltid är BÄST när det gäller <3

FARTTEST SOCKERKULLEN

Den 8/7 samlades hela gänget, i arla morgonstund,hos Huntreds i Gryt, för att testa Ungdomarna.
Här kommer lite bilder från dagen:
  
Lite väntan innan "Tillgängligheten" (har ingen bild)


Karina kollar om Kitty är lugn mellan..

...apporteringen i "Buren" (Problemlösning)

Här är stora luckan stängd och Kitty tar sig in i den lilla ingången på gaveln,

och ut,samma väg.De ska sedan även krypa in via nätet,men har tyvär ingen bild på det.

Candie har kommit fram till "Bläckfisken",som dragits förbi i snöre, innan hon släppts för att springa efter.

Hon greppar och springer tillbaka till matte.

Wille och Lars i väntan på "Gropen"

djupt nere och kollar om det finns ngt!?
Alla hundar hade en fin uthållighet när de "tomsökte" !

Det bästa av allt var att de inte hade några problem i passiviteten mellan momenten, Lotta och Robbin på bilden.

Testet avslutas med "Släden",som kommer emot hunden. 5 av de 7 blev inte alls spec rädda, hade modet att gå fram själva och undersöka, därav en snabb avreaktion.
Är SUPERNÖJD med kullen som helhet, bra arbetslust,inte spec miljöpåverkade,lagom tillgängliga,kanonfina i passivitet och bra dådkraft på de flesta.
Stort TACK till alla i kullen som ville vara med och testa era hundar!

KENNELTRÄFF

KENNELTRÄFF 6/10  2012

Årets Kennelträff gick av stapeln på Österåkers BK.I strålande höstväder samlades 25 förväntansfulla Engsbodare. Efter Lagindelningen och sedvanligt "taktiksnack" gick alla deltagarna ut till Rutorna.

Ruta 1 Var en sökruta, där det gick att få ihop 80p, 4 leksaker, 4 dummies och en tung dummy fanns det ute i området.4 min hade man på sig att få in så mycket som möjligt, de med valpar, fick springa med ut, men valpen var tvungen att bära hem föremålet till starten igen.Alla skötte sig Jättebra och poängen var hög för de flesta.

Lia tar emot Elton, E.Rock and Republic

Ruta2 Var en "kasta Prick" ruta, för Mattar och Hussar. Åt en hållet hade man 3 bollar och 3 hinkar på olika avstånd, åt andra hållet var uppgiften att kasta 3 dummies på 3 pinnar,på olika avstånd.Samtidigt skulle hunden sitta stilla inom en liten ruta. Stadgan var väl minsta problemet här 😉 Hem o öva prickkastning!!!!

Kattis kastar boll!

Ruta3 En Hinderbana för hund och förare. Första sträckan bestod av ett balanshinder och ett hopp, sen en tunnel och lite slalom, en Säckhoppningssträcka och avslutningsvis "Apportbock mellan knäna.

Tommy "snubblade" långt innan mållinjen, Domare Ebba studerar😀

Karin är duktig med apportbocken, Nike hejjar på 😋

Efter 3 Genomförda stationer, tog vi lunch i Solskenet. Deltagarna passade även på att lösa de Ordgåtor, som ingick i tävlingen. Stort TACK till Karin Cleeve som bjöd på tårta, för att fira framgångarna med sina duktiga hundar Tuva & Mossa.

På em hade vi 3 nya stationer, en Markeringsruta och en Dirigeringsruta med varierande svårighetsgrad, beroende på hundens kunskap och en "Lydnadsruta", där Sofia var enväldig Domare.

Sofia klurar på Betygen till Kattis & Eos


När alla gjort klart stationerna var det dags för sammanräkning och Prisutdelning.

Individuellt: 1a Tea,E Storm in a Teacup m Karin W, 2a Zack, E.Claude Monet m Veronica, 3a Coco,E.Mellow Yellow m Tommy, 4a Candie, E.Sweet as Sugar med Lisbeth, 5a E.Call me Sugar m Karin W.

Lagtävling: 1a "Team Storm,Sugar and Jeans" 2a "De fem namnlösa" 3a "The Champions"


Vi avslutade sedan med en god Buffe' på Kina Kejsaren i Åkersberga.


Stort tack till alla som kom och var med på Träffen, extra TACK till Jim,Marita,Sofia,Ebba och Ida som hjälpte mej att få ihop allt!!

Ebba Nordwall & Julia,A.Pleasure N'Play

Ida Buxbaum & Farin, E.Sugar Brown


Kennelmästerskap 2011 !

Efter att den 4e kullen nu började bli "Flygfärdiga", kändes det som det var dags att få till den första "Stora" sammankomsten på Engsboda.
Tack till Kennel Almanza, som haft "traditionen" i några år,för inspirationen, att samla alla valpköpare till en tävling på mest kul med liiite allvarligare inslag

24 härliga valpköpare infann sig på
lördagsförmiddagen för vår tävling.
 
                 3 "Tricolorer"
            7 "Jeans" med mamma Yra
               8 "Färger" med mamma Tuva


   5 "Stormare" (Emma & Goblin saknas)


Jag började med att dela in alla i 5 lag,
där jag fördelade hundarna efter ålder och kunskapsnivå.Deras uppgifter bestod av 3 "förarstationer", 3 "hundarbetsstationer", ett "genitest" om sin uppfödare (1,X,2 frågor) och en "Bokstavskombination".


  "Samling"

       Förväntansfulla deltagare

         
   Lars kastar boll               Sofia & Lakrits

  Lakrits sitter snällt i "rutan"   

Ruta 1 = Kasta boll i hink.
Med tanke på hur de kastar på träning, var det inte så förvånande att många hade problem här.... 10 bonuspoäng gick att tjäna på lös hund i ruta bredvid.Det gick bättre, än att träffa hinkarna..... 😎

Station 2
Var en stafett, där 3 personer m hund/lag hade vardera 3 sträckor att ta sig...
Första sträckan var "Potatis på sked", andra "säckhoppning",den 3e "apportbock mellan benen".Lagtävling som gick på tid.

       
    Säckhoppning              "Apportbocken"

     Koncentrerad potatisbärare

På den 3e stationen var det "Människodirigering" som gällde, även det på tid.
         

4e stationen var en "traditionell" Markeringsstation. Man valde här mellan 2 Enkel,en dubbel, en dubbel med först kastade in först. Naturligtvis med poäng efter svårighetsgrad.
       Farin på väg till Ida


Station 5 bestod av dirigeringar med 3 olika svårighetsgrader. När en minut återstod fick förarna springa ut och hjälpa hundarna till apporten, det gav då halva poängen. Taktikernas ruta blev det, visade det sig 😉 
           Lia & Elton

Sara & Keno
               
Karin "hjälper" Mossa hem m apporten

Station 6 var sök åt "två håll". Hunden ut att leta apporter (dummys + leksaker) åt ena hållet och Förar kolor i högt gräs åt det andra.
         
Domaren Sofia                     Vompan söker kolor
Tommy "puttar ut" Coco i söket


             Yra & VompanDet visade sig att den stationen blev utslagsgivande för slutresultatet.
Vågade man släppa blicken på sin "sök hund", fick man in en massa Bonuspoäng när föraren hittade många kolor.


Efter att alla klarat av sina stationer, var det dags för Prisutdelning.

       " Topp 5 i Engsbodakampen"
1a Sara & Keno, 2a Eva & Dusty 3a Lisbeth & Levis 4a Karin & Tuva 5a Karin & Mossa.

Lagtävling:
1a "Det prasslar i snåren"
2a "Kvartetten som sprängdes"
3a "Svart fötterna"
4a "Girlpower"
5a "Rebellerna"Sedan hade mina härliga vänner en överraskning. Här kommer Engsbodasången", melodi är "Breven från kolonin".

De är svarta, de är bruna,
de som även kan va gula.
De som Tina vigt sitt liv åt,
det är inte svårt att förstååt.

Uti Tinas hårda skola
får man veta, att man är en
idiot, som inte fattar,'
å som inte begriper sig på flattar.

Tävlingsmänskan uti Tina
hon vill vinna med det sina.
Räcker ändå till oss alla,
Hur i friden kan  hon detta palla?

Uppå mattar och på hussar
har hon järnkoll när hon skjutsar
runt dem uti skog o hagar
Det är skumt att ngn aldrig klagar

Hon har stora krav på Flattar,
och tillika deras mattar,
men i gengäld kan du ringa
dygnet runt och få din oro att avklinga.

Nu till sist vi vill dig hylla
o din tillvaro förgylla,
med en gåva från oss alla,
sen ska hurraropen ljudligt börja skalla.

Mina valpköpare,fick för första gången, se sin uppfödare gråta. Av glädje, pga att ni är så underbara, och förstår att jag bara "vill er väl".
Vi avslutade dagen med en underbar middag på "KIna Kejsaren" i Åkersberga.

Stort TACK till er alla!!! Som gjorde denna dag oförglömlig.
Det kommer att bli en tradition, så lägg in bollkastning och säckhoppning i träningen, iför nästa år 😉😉😉

FART = Fågelhunds arbetstest
            "Buren"  (Problemlösning)          "Bläckfisken" (förföljande)


        "Gropen"   (uthållighet,uppletande)

         "Avreaktion"  (skrämsel)